Hur många CN Tower går det på en inlandsis?

I Toronto sken solen och luften var frisk och klar, som den kan vara på riktigt fina höstdagar. På plats inför årets projektmöte andades jag in den krispiga luften och vandrade ned för de livliga gatorna mot konferenscentret.

Det kändes lite väl långt att åka till Kanada för fyra dagars workshop och klimatsamvetet fick sig en törn, men trots det betraktade jag nyfiket människorna och staden som jag hade dimpat ner i. Grönlandsprojektet är ett internationellt samarbete, där det deltar forskare från Kanada. Därför hamnade mötet i Toronto detta år och det blev några riktigt trevliga dagar i den stora staden, med heltäckningsmattor och blaskig öl.

För att få lite utsikt över de stora sjöarna åkte vi upp i CN Tower. Tornet är 553 meter högt och byggdes 1976 som en TV och radiomast. Idag rankas det som världens näst högsta fristående byggnad, efter Durj Dubai. Hur står sig då tornet i jämförelse med en inlandsis? Isens tjocklek vid platsen för fältarbetet på Grönland är ca 1 200 meter djup. Därmed skulle det rymmas två hela torn från isens botten till ytan. Alltså ganska mycket is som vi traskar runt på. Den tjockaste isen finns däremot på Antarktis, med hela 4 500 meter djup inlandsis. I den ryms därmed åtta stycken CN tower.