Dolomiterna

Spegling av Dolomiterna i en glaciärsjö.
Spegling av Dolomiterna i en glaciärsjö.

Befinner mig i Sydtyrolen på en doktorandkurs i glaciologi, i den lilla byn Karthaus. Sydtyrolen är den nordligaste av de italienska provinserna och har haft självstyre sedan 1972.

Dolomiterna ligger i detta område och därför passade jag på att vandra några dagar innan kursen, med min vän Hanna, på vandringsleden Via Alta 4. Leden går högt uppe på bergssluttningarna och består ofta av gamla passager från första världskriget, då frontlinjen mellan Österrike-Ungern och Italien gick rakt genom Dolomiterna.

Övre delen av Trobeglaciären.
Övre delen av Trobeglaciären.

Vi vandrade förbi en liten glaciär, Ghiacciaio Trobe, som är en av de få kvarvarande glaciärerna i Dolomiterna. De gigantiska sidomoränerna i dalen vittnar om att glaciären varit betydligt större en gång i tiden. Jag gissar att denna glaciär kommer vara borta inom en snar framtid.

Barbellinosjön med de tydliga moränryggarna i bakgrunden.
Barbellinosjön med de tydliga
moränryggarna i bakgrunden.

Halvägs uppför en av moränryggarna hörde vi ett stort muller, när is lossnade från den övre delen av glaciären och kraschade på sluttningen under. Ville glaciären säga oss något?

Smältvattnet från glaciären mynnar ut i en liten glaciärsjö, Barbellino, som med sitt turkosa vatten var väldigt inbjudande för ett bad. Jag passade på att ta mig ett dop i det iskalla vattnet.