Hemma hos Messner

Reinhold Messner i Lhotse 1986.

Det är mycket att fira just nu i dalen. Igår var det Reinhold Messners födelsedag. Idag är det fårens återkomst från bergssluttningarna i Österrike (kallas transhumanz). Imorgon är det Ötzis återfödelse.

Jag hade några timmar ledigt från kursen, regnet öste ner. Därför passade jag på att åka hem till Messner. För er som inte känner till honom är han en av de stora legenderna inom klättring och var den första att bestiga Mount Everest utan syrgas. Han visade för läkarkåren att det var fysiskt möjligt, vilket många inte trodde på den tiden (1978).

Lärarsonen från Sydtyrolen
Han växte upp i Brixen och lärde sig klättra med sin yngre bror i bergen runt omkring. Under en klättring av Nanga Parbat 1970 omkom hans bror och han förfrös sex tår.

På grund av sina saknade tår kunde han inte syssla med klättring lika mycket som innan, utan riktade in sig på alpinism. Han var den första att bestiga alla fjorton berg över 8000 meter och har också gjort ett antal polarexpeditioner.

Stilen var enkel och han finansierade sina egna expeditioner. Han var den första att korsa Antarktis; gåendes.

Let’s see, let’s go. If we fail we will learn something. Then we will go back. Since my expeditions were very cheap I could also afford to fail.

Messners fästning i Juval.

Borgen blev hans hem
1983 flyttade han in i en gammal fästning från 1500-talet i byn Juval, vid början av dalen Senales som jag befinner mig i just nu. I dagsläget har han den som sommarresidens för sin familj och bor på vintern i samhället Meran lite längre österut. När Messner inte är i krokarna kan man gå på guidad tur i borgen.

Dessvärre får man inte ta några foton inomhus, men jag kan berätta att hans bibliotek var speciellt fint. Inrett i trä med böcker om alpinism från golv till tak. Resten av borgen har han dekorerat med hinduiska och buddistiska statyer från Nepal, Tibet och andra delar av världen. Fint, men lite exotism över det hela (han är inte buddhist vad jag vet).

Bergsutställning i fem delar
Utställningen i hans hem är en del i fem utställningar runt om i Sydtyrolen och går under epitetet Messner Mountain Museum. Det är ett projekt där han försöker gestalta berg utifrån olika synvinklar: Andlighet, bergsfolk, alpinism, glaciärer och geologi.

Intressant är att han samarbetar med 90 jordbrukare i dalen, som har startat ett eget kooperativ. De producerar ekologiska grönsaker, vin, grappa och andra produkter. Messner fyllde 67 år igår. Imorgon firas tjugoårsjubileumet av en ännu äldre man, Ötzi, vilket ni får läsa om i bloggen inom kort.

Hudvårdsprodukter signerade Messner.