Firandet av en 5000 år gammal isman

Ismannen Ötzi, hittades den 19 september 1991, en mil från Karthaus där jag är på kurs i Italien. Tjugoårsjubileumet firas i dalen med pompa och ståt (till viss del ett stort turistjippo). Bland annat ska en helikopter flyga upp med några offringar, som ska läggas vid fyndplatsen.

Konserverad av glaciären
Ötzi var en man som levde omkring år 3300 f.Kr, under stenåldern och hans kropp bevarades i över femtusen år i en glaciär i Ötzalperna. Han bevarades så pass bra, eftersom han dog just vid en tid då det blev ett kallare klimat.

Han blev översnöad, glaciären växte till och isen låg bottenfrusen vid marken, vilket gjorde att han låg relativt stilla. Hade han hamnat i en mer tempererad del av glaciären hade han glidit nerför sluttningen med isens rörelse och malts sönder.

Platsen där Ötzi hittades.

Stridigheter då och nu
Ötzi upptäcktes av två tyska turister på 3 200 meters höjd och efter några kontroverser kring om det skulle vara Italien eller Österrike, som skulle omhänderta kroppen, bärgades Ötzi med helikopter till Innsbruck. Vid den tidpunkten visste man inte hur gammal kroppen var, vilket gjorde att delar av Ötzis utrustning förstördes.

Efter noga uträkningar kom man fram till att kroppen hade legat 93 cm in på italienskt territorium och i dagsläget kan man gå och titta på Ötzi i en frys på arkeologimuseumet i Bolzano. Det tyska paret, som hittat kroppen har fått 1,5 miljon i hittelön, inte så illa!

Ötzi var 165 cm lång, ca 45 år gammal och hans kropp pryddes av tatueringar. Han omkom troligtvis i sviterna efter en strid, då en pilspets fanns i hans ena skulderblad, han hade fått slag mot huvudet och hade flera skärsår på kroppen.

Krympande glaciärer gör att fler intressanta fynd kan smälta fram ur tidigare bottenfrusta glaciärer. En mammut vore inte så tokigt.

Till Ötzis ära vaknade vi till snöklädda toppar imorse. Vintern är i antågande!

Kuriosa om Ötzi

  • Det finns de som tror att det vilar en förbannelse över Ötzi. Sju personer inblandade i hans upptäck har dött under oklara omständigheter.
  • Brad Pit har en tatuering av Ötzi på sin underarm.
  • Ötzis skor ska vara ytterst välgjorda. Ett företag har försökt få rättigheterna till att tillverka dem.