Kurs på italienskt vis

Karthaus, med en staty över de nio munkarna som var sist kvar i klostret.
Karthaus, med en staty över de nio munkarna
som var sist kvar i klostret.

När man är på doktorandkurs i glaciologi i Italien går det ingen nöd på en. Tre rätter till lunch, fem rätter till middag och ett överflöd av vin. Hotellets specialitet är knödel och det fick vi i fem olika varianter igår.

Lustigt nog hade jag inte hört något om kursens innehåll innan jag åkte, utan bara om den fantastiska maten. Men det är många kända namn bland föreläsarna och det är alltid kul att få några ansikten bakom alla artiklar jag läst.

Torbjörn hänger på torget på lunchrasten.
Torbjörn hänger på torget på lunchrasten.

Kursen är i en liten by som heter Karthaus, 1 323 meter över havet. I motsats till allt överflöd på kursen är Karthaus platsen för ett gammalt kloster, med munkar från Kartusianorden, vilket byn är kallad efter. Munkarnas måtto var; ”korset är stadigt medan världen snurrar”. De levde ettt stillsamt liv. Stundtals i isoleringsceller, mediterade och påtade i sina odlingslotter.

Än idag finns det munkar av denna orden. Klostret i Karthaus upphörde 1782 då de var en sekulariseringsvåg i Italien och munkarna drevs bort. Byn togs över av jordbrukare från dalen. 1924 förstördes stora delar av byn i en brand, men har återuppbyggts.

Värordnat med föraren fastbultad i klippan.
Värordnat med föraren fastbultad i klippan.

Tio minuter längre upp i dalen finns en liten klätterklippa kallad Marchegg, som jag tillsammans med några andra klättrare på kursen har passat på att besöka på kvällarna. Med föreläsningar hela dagarna och mat i överflöd har det känts skönt att få röra lite på sig. Klippan var fast, med fina linjer och med mycket friktion. En liten pärla helt enkelt! Förare finns här.

Ännu längre upp i dalen ligger Kurzras, en skidort som är öppet året runt, då det går att åka skidor på glaciären. Det italienska landslaget i längdskidor tränar här på sommaren. Vi gjorde en utflykt dit i onsdags för att titta på glaciärerna i området. Nedan är några bilder från exkursionen.