Kallt som i ryska helvetet

Lillemor och Anne höll i mötet.

Det har varit intensiva arbetsdagar inför och under projektmötet i Åbo förra veckan. Jag presenterade mina första resultat inför forskargruppen, vilket var uppskattat men också nervpirrande. Som tur höll jag min presentation i början av mötet, vilket gjorde att jag kunde slappna av resten av dagarna.

Under min presentation fick jag tillfälle att skoja lite med finnarna i gruppen och säga en av de få meningarna jag kan på finska:

Kylmä kuin Russian helvetissä!

Ja, ni kan nog gissa vad det betyder: Kallt som i ryska helvetet! Det lärde mina finska vänner mig när jag var på utbyte vid ryska gränsen i högstadiet. Ungefär så kallt som det var där och då var det också på Grönland under årets fältarbete.

Det var roligt att träffa alla igen. Några hade rest långväga över Atlanten och var jetlagade. Jag behövde bara ställa om klockan med en timme, men lyckades ändå röra till det.

Åbo slott.

Vi hann med en liten rundtur i stan, bland annat till Åbo slott som grundades på 1280-talet av en svensk kung. Insåg att jag är fruktansvärt dålig på svensk/finsk historia, vilket var lite pinsamt. Men jag har aldrig varit särskilt förtjust i kungar och krig.

Hemkommen från Finland med en deadline avklarad, har jag nu tre nya. Men det är roligt att känna att jag börjar få lite resultat i min forskning. Ska börja knåpa ihop min första artikel.