Den förbannade glaciären

Gravyr av Vernagtferner från Joseph Walchers Noteringar av isberg i Tyrolen 1773.

När ni sitter framför brasan i stugan över nyår (ordagrant eller i tanken) vill jag bjuda på lite fler sagor på tema glaciärer. I ett tidigare inlägg skrev jag om den onda draken. Det finns många glaciärer speciellt i Alperna som är mytomspunna. En saga lyder som följer:

För länge sedan fanns det en rik stad som omgavs av bördiga marker. Säden vajade frodig i vinden och kossorna var runda och feta av det gröna gräset. Rikedomen gjorde människorna giriga och korrupta och de slösade med sina tillgångar. Stadsinvånarna använde till och med mjölk och bröd för att rengöra stadens gator.

En dag kom en luffare gåendes genom staden. När han såg människorna skrubba gatan med rikedomen, frågade han om han kunde få smaka en liten bit av det saftiga brödet och den gräddiga mjölken, då han inte ätit på flera dagar. Men stadsinvånarna tittade argt på honom och nekade honom hans ödmjuka förfrågan. Luffaren förbannade sig över staden och gick vidare för att söka sin lycka annorstädes.

Några månader senare kom hösten och mörka moln hopade sig över himlen. En kraftig snöstorm mullrade fram i bergen. Snöovädret pågick under en lång tid och stadsinvånarna längtade efter våren, då de kunde släppa ut sina kor på grönbetet igen. Men när så äntligen molnen skingrade sig och solen tittade fram var markerna borta, förlorade för alltid under en väldig glaciär som nu täckte dalen.

Det här var ett smakprov på den typ av myter som finns i Alperna från den lilla istiden. En av de glaciärer som det sägs råda en förbannelse över är Vernagtferner. Den hade flera framfarter under lilla istiden. Den begravde inte folk levande, men den bildade fördämningar av smältvatten, som när de brast översvämmade dalen.

Vernagtferner är en sorts glaciär som svämmar, dvs. kan välla fram väldigt snabbt (på engelska kallat surge), med hastigheter på uppemot 100 gånger det normala. Därav får glaciären sin oregelbundna yta, som på bilden ovan.

Hittade några fler roliga bilder på Vernagtferner nedan. Det är en karikatyr av en känd 1800-tals geograf, som blir uppäten av glaciären. Men glaciären gillade inte smaken av geografen och spottar ut honom igen.

En temperamentsfull glaciär! Konstnären Rudolf Reschreiter (själv i bilden) avbildade 1911 den kända geografen Finsterwalder, som var den första att göra en karta över glaciären i slutet av 1800-talet.