Polarfåglar #4: Från pol till pol

Silvertärna som attackerade mig på Fårö.

Just nu är jag på Gotland, som assistent på en kurs i geomorfologi (mer om detta i nästa inlägg). Under våra vandringar längs kursen träffade vi på många fåglar som låg på ägg. Ejdrar, som låg och tryckte i buskarna till störtdykande silvertärnor, som attackerade oss från luften.

Det kan vara obehagligt att vara ovälkommen i en silvertärnkoloni. Det var något jag tyckte var väldigt otäckt som barn. Men det är lätt att trampa på de små kamouflerade äggen på stranden och jag förstår de oroliga föräldrarna.

Det är lätt att trampa på de kamouflerade äggen på stranden.
Det är lätt att trampa på de kamouflerade äggen på stranden.
Silvertärnan (Sterna paradisaea), som heter arctic tern på engelska, är den av alla flyttfåglar som flyttar längst. Uppemot 40 000 km tur och retur kan den flyga från Arktis och sub-Arktis där den häckar till sitt vinterkvarter i Antarktis. Detta motsvarar ett varv runt jorden.
Fåglarna kan bli väldigt gamla, uppemot trettio år. Det tar två till tre månader för silvertärnan att ta sig mellan polerna, vilket innebär att den kan vara på resande fot i sex månader per år. Genom sitt flyttbeteende får silvertärnan uppleva fler soltimmar per år än någon annan levande organism på jorden. I Sverige finns silvertärnan från slutet av april till början av augusti.

Så nästa gång du har en silvertärna störtdykandes över ditt huvud – ge den en bugning.

Silvertärnan flyttar från sina häckningsplatser vid Arktis i rött till vintervistelsen i Antarktis i blått.
Silvertärnan flyttar från sina häckningsplatser vid Arktis i rött
till vintervistelsen i Antarktis i blått.