-93,2 grader i San Francisco

Har varit en vecka i San Francisco på en stor konferens AGU Fall meeting, som samlar över 20 000 forskare från alla världens hörn. När jag anlände till San Francisco den 7 december var det isande vindar i luften, nollgradigt på natten och lokalborna var lite chockade då de varken hade kläder eller vanan att vistas i kyla. Många flyg var försenade på grund av snöoväder norröver. Själv tänkte jag på alla hemlösa i staden och mina tankar gick även till alla hemlösa på Stockholms gator, där det är mycket mycket kallare så här års.

Det var min första AGU-konferens och jag var lite överväldigad över alla människor. Men jag blev snabbt imponerad över hur välorganiserat det hela var, även om köerna till det blaskiga kaffet var milslånga. Men klockan halv fyra varje eftermiddag serverades öl, då var det helt plötsligt ingen som ville ha kaffe längre.

Några spännande vetenskapliga nyheter från konferensen kom ända till de svenska tidningarna. National Snow and Ice Data Center har undersökt satellitdata de senaste 30 åren och har kunnat sätta ett nytt världsrekord för den kallaste temperaturen på jorden, -93,2 grader, uppmätt på Antarktis. Riktigt så kallt var det inte i San Francisco.

Själv hade jag en presentation på konferensens tredje dag på en session med temat ”Climate change and cryospheric systems”. Det var lite nervöst innan att prata inför en så stor publik, men det gick bra och roligt att jag fick möjligheten att presentera mitt arbete, vilket var få förunnat. Övriga fick nöja sig med en sk. poster, en planch som man sätter upp i en konferenshall. Veckan var fullspäckad med olika ”sessions” och jag höll mig till de som handlade om kryosfären, den frusna planeten. Kutym är att presentera den senaste forskningen, som inte har publicerats i någon vetenskaplig tidskrift ännu. Men det hela går även mycket ut på de informella mötena, att utbyta idéer och att inspireras av andra forskares arbete.

Nedan är lite bilder jag tagit under veckan.

China town, med fantastisk sushi!
Oakland bridge.
Poster sessions.
Min presentation på onsdagsmorgonen.
Heidi, doktorand på Svalbard till vänster vid hennes poster tillsammans med Hester från Canada.
Friluftsbutiken Patagonia fick även ett besök, som är ett av de få företag som tar sitt hållbarhetsarbete på allvar. Många amerikaner tycker dock att kläderna är för dyra och kallar butiken för PataGucci.
Fishermans Wharf. Notera simmerskan!
Min sista kväll i San Francisco invaderades staden av jultomtar!