Happy thanksgiving från McMurdo!

Jag har just anlänt till den amerikanska forskningsstationen McMurdo, från Christchurch i Nya Zeeland. Här kommer vi stanna i en dryg vecka för att packa i ordning vår utrustning och mat innan vi åker vidare i fält.

Ovan är några bilder från resan hit. Vi åkte i ett stort C-17 flygplan, som tog ca 5 timmar jämfört med de vanliga Hercules-fraktflygplanen som tar 8 timmar. Vi blev försenade en dag på grund av vädret, vilket är vanligt. När en flyger till McMurdo från Nya Zeeland finns det ett avstånd som kallas ”point of no return”. Har flyget passerat den punkten finns det inte tillräckligt med bränsle för att återvända till Nya Zeeland, så de är noga med att vädret är stabilt när de flyger hela vägen. Om planet måste vända kallas det att det gör en ”boomerang”.

Världens sydligaste vulkan

McMurdo ligger vid Antarktis största shelfis Ross, på en ö som kallas Ross Island. Från 1840 till 1841 spenderade den brittiska upptäcksresaren James Clark Ross sin första säsong i Antarktis med ett team på två skepp, kallade Erebus och Terror. Han seglade mot en stenig och isig strand, som han kallade McMurdo-sundet efter löjtnanten på skeppet. På Ross Island hittade de två vulkaner som de uppkallade efter skeppen, Erebus and Terror. Erebus är den sydligaste belägna vulkanen på Jorden och har en aktiv lavasjö. Vulkanen utgör inte något större hot för McMurdo utan ger en unik möjlighet till forskning. Vulkanen är 3794 m hög. 1979 dog 257 personer i en flygkrasch i närheten.

Logistikcenter

McMurdo-stationen bildades 1955 som en amerikansk bas och logistikcenter för forskning under det internationella geofysiska året från 1957 till 1958, då 80 000 forskare från 67 olika länder deltog. I närheten av stationen finns några historiska hyttor. 1901 övervintrade Robert F. Scott med sitt skepp Discovery i närheten av McMurdo i Discovery-hyttan. Från 1901 till 1903 och 1910 till 1913 startade Scott sina expeditioner mot Sydpolen härifrån med hundspann. Han använde 23 draghundar och sibiriska ponnys. Hundar användes fram till 1980 på Antarktis, men är numera inte tillåtna enligt Antarktisfördraget.

Logistiken består av 85 byggnader, en hamn, tre landningsbanor på havs- och shelfisen och en helikopterplatta. Cirka 2000 forskare och logistikpersonal passerar genom McMurdo under sommarhalvåret. Under vintern är populationen 150 till 200 personer.

Lite fakta:

  • McMurdo tar hand om allt avfall från det amerikanska Antarktisprogrammet, som inkluderar stationen vid sydpolen. Allt material källsorteras och skeppas till Kalifornien för omhändertagande. Speciellt matavfall som inte får komma ut i naturen vare sig på Antarktis eller i Nya Zeeland. Det är noga att en inte ta med några invaderande arter hit och vi uppmanades att tvätta våra skor innan resan och se till att inga frön fastnat på kardborrebanden på våra jackor.
  • Havsisen är uppemot tre meter tjock vid McMurdo och bildar ett bälte som är 500 till 1500 km brett under vinterhalvåret. Under sommaren bryts isen upp i närheten av stationen med isbrytare.
  • De Transantarktiska bergen börjar vid McMurdo och sträcker sig över hela den Antarktiska kontinenten och är en av världens längsta bergskedjor.
  • Stora mängder meteoriter, som inkluderar sorter som kommer från månen och Mars har hittats i de Transantarktiska bergen. De bevaras då de begravs i isen och kan så småningom smälta fram i blåisområden. Ett sådant område är vi på väg till.
  • En av världens mest extrema öknar ligger väst om McMurdo-sundet, och kallas Dry Valleys. Dry Valleys har extremt låg luftfuktighet och saknar snö och istäcke. Det utgör det största isfria området i Antarktis på 4800 kvadratkilometer.

Nedan är några bilder från McMurdo. På lördag blir det fin thanksgiving-middag i byn. Fler livebilder finns på Twitter.