Idag firar vi Antarktisdagen

Antarktisfördraget

Efter 56 år fortsätter Antarktisfördraget att gälla och skiner som en raritet vad gäller internationellt samarbete. 1 december varje år firas denna dag runt om i världen och kallas Antarktisdagen, dagen då Antarktisfördraget signerades 1959.

Antarktis är uppdelat i sju olika territorier. De saknar praktisk betydelse idag, förutom att olika länders forskningsstationer ofta ligger på den delen som de gjort anspråk på. Enligt Antarktisfördraget, är inte anspråken giltiga och ett totalförbud för kommersiell exploatering råder.

De länder som gjort anspråk är Argentina, Australien, Chile, Frankrike, Norge, Nya Zeeland och Storbritannien. Några av territorierna överlappar. Ett speciellt politiskt känsligt område är Antarktiska halvön där Storbritannien, Argentina och Chiles anspråk överlappar. Argentinarna har till och med låtit militärer föda barn på halvön, för att stärka sitt anspråk.

Hejdå McMurdo

Idag är sista dagen vi spenderar i McMurdo. Imorgon är vi inbokade på ett herkulesflyg till Shackletonbasen som ligger i de Transantarktiska bergen, där vi ska mellanlanda i några dagar för att sedan transporteras vidare till vårt eget basläger, som vi döpt till Mt. Achernar-lägret (uttalas ”akrenar”), efter berget i närheten.

Nu börjar det riktiga äventyret!

Här kan du se hur andra firar Antarktisdagen på Twitter: #AntarcticaDay